Kia-Maria Aho CV Biografy  

 

 

Biografia Kia-Maria Aho

Kia-Maria Aho on kuvataiteilija ja graafikko Vantaalta. Hän tiesi jo 12-vuotiaana haluavansa taiteilijaksi. Suuren vaikutuksen häneen teki Louvressa näkemänsä maalaus  *Vapaus johtaa kansaa*. Delacroix herätti halun oppia maalaamaan. Myöhempiä taiteilijaihanteita ovat esimerkiksi Botero ja Vetriano.

Perhe matkusteli paljon Kia-Marian ollessa lapsi. Siitä hän on vanhemmilleen kiitollinen. Isä oli nuorena ollut merimies, ja sama kaipaus nähdä maailmaa veti Kiai-Mariankin 18-vuotiaana ulkomaille.

Sveitsissä hän oleskeli pisimpään, ja opiskeli siellä myös taidetta David Parryn ohjauksessa. Matkoilla esimerkiksi Afrikasta ja viimeksi Intiasta saadut vahvat elämykset näkyvät maalausten väreissä ja aiheissa.

Historia on myös Kia-Marian innoittaja. Hän on maalannut Linnan neidot- sarjan  Turun Linnassa vaikuttaneista naisista, joiden elämäntarinat ovat koskettaneet taiteilijaa.

Kia-Marian töissä seikkailee usein sadunomaisia puettuja eläimiä. Ensimmäinen maalauksen eläinhahmo, Rukoileva sammakko, oli alaston. Se kosketti ja viehätti monia ihmisiä, ja niimpä sammakko pääsi jatkamaan seikkailujaan moniin maalauksiin ja postikortteihin.  Eläimet, varsinkin vihreä sammakko, ottavat ihmisen roolin ja tarinat laajenevat. Idea taipuu moneksi.

Renesanssiaikainen maalaustyyli oli yhteen aikaan Kia-Marian ihanne.  Hän kommentoi töillään muiden maalauksia, mutta tietenkin myös tekee ihan omien ideoidensa pohjalta maalauksia.

Maalauksissa Kia-Marialle ovat tärkeitä tunne, väri ja liike. Hän haluaa herättää katsojassa ajatuksia ja tunteita, ja nauttii kun huomaa teostensa kosekettaneen katsojaa. Hän uppoutuu maalaustyöhön. Se on hänelle sielun ja hengen ruokaa, ja tapa käsitellä omia tunteitaan ja tunnelmiaan. Usein on vaikea irrottautua maalaamisen flowsta edes pitämään lääkärin määräämiä  taukoja. Hartiat pitää kuitenkin rentouttaa välillä, että lihakset kestävät yksitoikkoisen työasennon.

Putinki ja Perromania myyvät Kia-Marian postikortteja, mutta niitä saa myös tilattua hänen kotisivujensa kautta. Siellä on hieno valikoima kuvia maalauksista, ja tieto siitä, mitkä on tehty myös postikorteiksi. 
Kia-Marian työpäivään kuuluu maalaamisen ja näyttelyn järjestämiseen liittyvien puuhien  lisäksi kotisivujen päivittämistä.

Maalaukset viehättävät kaikenikäisiä taaperosta vaariin, Oma tytär kertoi pitävänsä eniten sammakkomaalauksista. Uusimmissa maalauksissa on Intian tuliaisina pirteä karkkivärimaailma.
 
Teksti: Heidi Nummila

 

 

Kia-Maria Aho

Kia-Maria Aho
CV
Biografia
Galleriat
Funny Farm 1
Funny Farm 2
Funny Farm 3
 

 

 

 

 

©2015 All Rights Reserved Kia-Maria Aho | Website Powered By Kia-Maria Aho